Megnézem az összeset

A nagylátószögű objektívek

Minden olyan objektívet, melynek a gyújtótávolsága kisebb, a látószöge nagyobb, mint a normál optikáé, azokat nagylátószögűnek hívjuk. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a nagylátószögű objektívek gyújtótávolsága mindig rövidebb, mint a képátló. A kisebb gyújtótávolságú, tehát nagyobb látószögű lencserendszerek kisebbre rajzolják ki ugyanazon tárgy képét, mint a normál objektívek, és többet fognak be a témából, „több minden fér rá a képre”.

A nagylátószögű objektívek elsőszámú előnye tehát, hogy sok tartalmat tudunk befogni velük. Ez az előny az, ami meghatározza a felhasználás területét: enyhén-közepesen nagylátószögű objektívvel tájakat, erősen-ultrán nagylátószögű optikával épületeket, szobákat, termeket, barlangokat, de akár a tejutat is fotózhatjuk. A nagylátószög további előnyei közé tartoznak, hogy a nagy látószög miatt közelebbről fotózhatjuk a témát, de a mélységélesség is nagyobb lesz (a hozzánk közelebb és távolabb eső jelenetrészletek is élesek lesznek kisebb F-értékek mellett is).

A kis gyújtótávolság viszont hátrányokat is rejt: minél nagyobb egy ilyen lencserendszer látószöge, annál nagyobb az optikai torzítása is: a jellegzetes hordótorzítás hatására az egyenesekből görbék lesznek, a párhuzamos vonalak furcsán ívelnek - megjelenik a perspektivikus torzítás. A nagylátószögű objektíveknél jelentkezik a legerősebben a foglalat vignettálása, ebből következően a „peremsötétedés” a képszéleken ezeknél az optikáknál a legerősebb. Ha fényképezőgépünkkel RAW formátumban fotózunk, akkor az utómunkálatok során valamelyest javíthatóak ezek a hibák, ám számolni kell azzal, hogy a kép széleiből a korrekció során veszíteni fogunk.

A Media Markt tippje: a fényerős, ultra nagylátószögű objektívek általában igen drágák, de ha beérjük egy 17-20 mm körüli gyújtótávolságú, F3.5-F4 körüli értékről induló optikával, akkor sok pénzt spórolhatunk meg. Ráadásul az erős-ultra nagylátószögű objektíveknél nem is annyira fontos a tág F-érték, hiszen akár kézből is könnyebben kitarthatóak velük a hosszabb (akár 1/2 mp-es) záridők.

Nagylátószögű objektívek: