Megnézem az összeset

Halszem (fisheye) objektívek

A halszem objektívekre a nagylátószögűek speciális „alfajaként” tekinthetünk. Általában a gyújtótávolságuk nagyon rövid (7-16 mm), a látószögük viszont nagyon nagy, akár 180°-nál is tágabb lehet. A geometriai torzításuk szintén nagyon nagy, a 180°-os látómezőt nyújtó példányok gyakorlatilag „félgömblátásúak” - itt már nem is hordótorzításról beszélünk, hanem gömbtorzításról. Elnevezését ez az objektív-típus onnan kapta, hogy a halak a víz alatt valószínűleg hasonlóan látnak, azaz hasonlóan nagy a látóterük. Eredetileg a halszem objektívet is műszaki céllal tervezték: meteorológiai megfigyelésekre, konkrétan a felhőzet lefényképezésére hozták létre. Az első ilyen jellegű optikát 1924-ben mutatták be.

A diagonális halszem objektív kirajzolja a teljes képméretet, gyújtótávolságuk full frame szenzor esetén jellemzően 15 mm körüli. Nagyságrendileg 180 fokos diagonális, körülbelül 147 fokos vízszintes és kb. 98 fokos függőleges látószöggel rendelkeznek. A cirkuláris halszem optika nem rajzolja ki a teljes képméretet, csupán egy kört rajzol a szenzoron. Ezeknek a halszemeknek jóval kisebb, 8 mm körüli a gyújtótávolságuk (kisfilm, azaz full frame formátum esetében).

A halszem objektívekkel érdekes, különleges hatás érhető el. Karikatúra jellegű portrékhoz, épületek belső tereinek lefényképezéséhez, vagy akár csillagfotózáshoz is remekül használható. Célszoftverekkel az extrém torzítás „kinyújtható” (de-fish), így egy ultra nagylátószögű objektív hatását érhetjük el az utómunkálatok során. Ez esetben azonban számolni kell a képszélek elvesztésével (vágás miatt).

A fisheye objektívek egyértelmű előnye a hatalmas befogható tér, az érdekes képi effekt a torzítás miatt, a nagy mélységélesség. Ennek az objektív-típusnak a hátránya a nagy, félgömb alakú, sérülékeny frontlencse, ami ráadásul nem is szűrőzhető (egyes típusokon a bajonett oldalán zselatinszűrőknek való kis tartó keretet alakítanak ki a gyártók), valamint a viszonylag nagymértékű hajlam a becsillanásokra.

A Media Markt tippje: a halszem objektívvel érdekes hatásokat érhetünk el; az épületfotózás bizonyos területein kifejezetten ajánlott használni (például kupola alakú mennyezet megörökítéséhez), továbbá vicces karikatúra-portrékat is készíthetünk vele. Viszont egy idő után unalmassá, „túlhasználttá” válhat, ezért csak olyan fotósoknak ajánljuk, akik kifejezetten az említett területekre szakosodtak.

Halszem objektívek: