Megnézem az összeset

Zoomobjektívek

A zoomobjektíveket szokás még gumiobjektívnek is hívni. Azt az objektív-típust nevezzük zoomobjektívnek, amely nem csak egy gyújtótávolságot, hanem egy egész tartományt (pl. 24-70 mm) fed le. A zoomobjektívek lehetnek fix és variábilis kezdő fényértékűek, ahol értelemszerűen az előbbiek nagyobbak és drágábbak, mint az utóbbiak. A variábilis kezdő F-értékű zoomobjektív a nagylátószögű végén nagyobb, míg a telefotó végén kisebb kezdő rekesznyílással rendelkezik (például: 18-55 mm F3.5-5.6).

A zoomobjektív minél nagyobb átfogású, annál nagyobb kompromisszumot kell kötni a képminőség terén, mert szinte lehetetlen olyan (megfizethető) optikát tervezni, amely (közel) tökéletes rajzú a nagylátószögű végén, középtájon, és a telefotó végén. Ha a zoomtartomány végén szereplő értéket elosztjuk a kezdő értékkel, akkor megkapjuk, mekkora átfogású lencserendszerünk: például a népszerű 24-105 mm-es 105/24, azaz közel 4,4-szeres átfogással bír. Ökölszabályként úgy számolhatunk, hogy amely optika átfogása a négyszeresnél-ötszörösnél nagyobb, az már esetenként komoly kompromisszumra kényszerít a képminőségre vonatkozóan. Bár kétségkívül kényelmes mondjuk egy 18-200 milliméteres utazózoom használata, szinte biztosak lehetünk benne, hogy sokkal jobb képminőséget érhetünk el úgy, ha ezt a tartományt több, kisebb átfogású zoommal, esetleg fix gyúj-tótávolságú objektívekkel helyettesítjük.

A zoomobjektívek előnye, hogy kényelmes a használatuk, több, fix gyújtótávolságú lencserendszert helyettesíthetünk egyetlen eszközzel. Hátrányuk a kompromisszumos képminőség, a kevésbé fényerős kezdő F-érték.

A Media Markt tippje: tartsuk észben, hogy a zoomobjektívek általában a kompromisszumokról szólnak. Utazáshoz, ahol fontos a poggyász kis mérete, tömege, nyugodtan magunkkal vihetjük a teljes objektív-parkunkat helyettesítő utazózoomot, de ha a tökéletes képminőségre vágyunk, inkább „fixekkel”, vagy kis átfogású zoomokkal (2x, 3x) fotózzunk.

Zoom objektívek: